Faluszéli Házikó konyhája

Sütemények

Kapros vagy vaníliás omlós túrós Mami receptje

Hozzávalók

Tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 18 dkg margarin vagy vaj
  • 2 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 1/2 kg túró
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 cs kapor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • csipet só
  • ha sima vaníliás a töltelék, akkor reszelt citromhéj is kerül bele

Elkészítés:

  • A tésztához valókat gyorsan összegyúrom, ketté veszem és hűtőben pihentetem, amíg a töltelék elkészül.
  • A túrót összekeverem a töltelékhez valókkal.
  • Kinyújtom a tészta egyik felét, sütőpapíros tepsibe teszem.
  • Rákenem a túrós krémet.
  • Kinyújtom a tészta másik felét és eligazgatom a tepsibe.
  • 180 fokon 30-35 percig sütöm. Ha vastagabb a tészta 40 perc.

Mogyorós brownie házi fagyival

Hozzávalók:

A brownie-hoz

  • 1 bögre barna cukor (2,5 dl-es bögre)
  • 1 bögre finomliszt
  • 6 dkg török mogyoró (durvára darálva)
  • 10 dkg étcsokoládé (75 %-os, durvára aprítva)
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál rum (vagy rumaroma)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl napraforgó olaj (vagy 10 dkg vaj)
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só

A házi fagyihoz

  • 4 dl habtejszín (30 %-os, vagy 2-2 dl tejszín-tej keveréke)
  • 5 db nektarin (érett)
  • 15 dkg barna cukor

Az öntethez

  • 5 db nektarin (érett)
  • 5 dkg barna cukor

Elkészítés:

Fagyi készítése:

  1. A házi fagyihoz előző este betesszük a fagyi gép alját a mélyhűtőbe.
  2. Másnap elkészítjük a barackpürét, összekeverjük a tejszínnel és a cukorral, majd fagylaltgépbe tesszük, ahol fél óra alatt elkészül.
  3. Visszatesszük a mélyhűtőbe.

Brownie készítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval habnak felverjük.
  2. A sárgáját a tejjel, az olajjal és a rummal kikeverjük.
  3. A harmadik tálban a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, kakaó, mogyoró, csoki, sütőpor) összekeverjük, majd alaposan géppel összedolgozzuk a tojássárgájás, olajos, tejes folyadékkal.
  4. A fehérjét már csak nagy lapáttal, óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük az eddig készített masszánkhoz.
  5. Sütőpapíros tepsibe öntjük, és előmelegített 175 fokos sütőben megsütjük. (Vigyázzunk vele, hogy ne süssük szárazra, az enyémben még folyós maradt a csokoládé!)

Öntet készítése:

  1. A barackokat vékonyan megpucoljuk, kimagozzuk, és aprítógépbe rakjuk, amivel pépesre keverjük. Hozzáadunk még egy kevés barna cukrot is.

Kókusztekercs sütés nélkül

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg darált keksz
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg margarin
  • 3 evőkanálrum
  • 1 dl tejszín
  • 0,5 kiskanálfahéj

A krémhez

  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanálbúzadara
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanálvaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A tejjel, a búzadarával, a reszelt citrom héjával és csipet sóval megfőzzük a tejbegrízt. Lehűtjük.
  2. A kekszes tésztához összekeverjük szárazon a darált kekszet, a porcukrot, a kakaót és a fahéjat. Hozzáadjuk a margarint, a rumot, és a tejszínnel gyúrható tésztává dolgozzuk.
  3. A krémhez a margarint habosra keverjük a porcukorral és vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a lehűlt tejbegrízt és a kókuszreszeléket.
  4. A kekszes tésztát téglalapformára nyújtjuk, megkenjük a kókuszos krémmel, és feltekerjük. Hűtőben tároljuk.

Megjegyzés:

  • Két réteg átlátszó fólia között szoktam kinyújtani, így szép egyenletes lesz a tészta.

Mézes krémes, ahogy mi szeretjük...

Hozzávalók:

A 4 db mézes laphoz

  • 2 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 6 evőkanál méz
  • 2 evőkanál tej
  • 27 g mézeskalács fűszerkeverék
  • 50 dkg finomliszt

A krémhez és a töltelékhez

  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg szilvalekvár

A mázhoz

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítés:

  1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a vajat, a szódabikarbónát, a mézet, a tejet, a mézes fűszerkeveréket, és gőz fölött sűrűre főzzük. Ez kb. 10 perc.
  3. A lisztet nyújtólapra öntjük, közepébe mélyedést formálunk, és beleöntjük a langyos mézes keveréket, majd óvatosan, de nagyon alaposan összegyúrjuk.
  4. Ha igényli a tészta, még lisztet lehet hozzáadni. Aránylag kemény tésztát kell kapnunk.
  5. Négy egyforma cipót formálunk belőle, melyeket egyesével kinyújtunk szép vékonyra. Levágjuk a széleit a tepsink méretére.
  6. A sütőkhöz adott tepsit megfordítjuk, sütőpapírral letakarjuk, és ezen sütjük egyesével a lapokat. Nagyon gyorsan megsül, kb. 7-8 perc/lap. Óvatosan lecsúsztatjuk egy másik sütőpapírra a megsült lapot. Ezt négyszer ismételjük.
  7. Minden mézes lap közé tegyünk sütőpapírt.
  8. A krémhez 3 dl tejjel, 3-4 evőkanál búzadarával, a citrom reszelt héjával sűrű tejbegrízt főzünk, majd lehűtjük.
  9. A margarint habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral.
  10. Ha a tejbegríz teljesen kihűlt, hozzákeverjük a margarinos krémhez.
  11. Az első lapra krémet kenünk, erre tesszük a második lapot, melyre lekvárt kenünk, erre jön a harmadik lap, melyet újból krémmel kenünk meg, végül jön a negyedik lap.
  12. Ha idáig kész a sütink, letakarjuk tiszta konyharuhával, és egy éjszakára súlyt rakunk rá, hogy a krémek egyenletesen elosztódjanak a mézes lapok között.
  13. Másnap gőz fölött felolvasztjuk 2 evőkanál olajjal a csokoládét, és még melegen megkenjük a sütink tetejét. Hűvös helyre tesszük.

Megjegyzés:

  • Sütési hőfok: 200°C
  • Mindenféle lekvárral készíthető, mi a savanykás lekvárokat részesítjük előnyben.

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • 1 bögre finomliszt (bögre 2,5 dl)
  • 15 dkg rétesliszt
  • 10 dkg mandula (durvára darálva)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 1,5 dl tej
  • 3 db tojás
  • 20 dkg aszalt gyümölcsök
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg datolya
  • 3 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 kiskanál citromhéj (reszelve)
  • 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük (liszt, rétesliszt, darált mandula, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, szódabikarbóna, mézeskalács fűszerkeverék).
  2. Az aszalt gyümölcsöket, jelen esetben aszalt áfonyát, szilvát, datolyát, kandírozott narancshéjat és diót nagyobb darabokra aprítjuk.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzákeverjük az olajat, mézet, reszelt citromhéjat és tejet. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  4. A tojássárgájás keveréket összedolgozzuk a száraz hozzávalókkal. A felvert fehérjét már csak nagy mozdulatokkal, lapáttal keverjük a tésztához.
  5. Sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük a masszát. Ebből az adagból 2 db lesz. Csak 2/3 részig öntsük, mert sokat változik a térfogata.
  6. 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Tűpróba!

Bögrés mákos-diós almás krémes

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1 bögre mák (vagy dió darálva)
  • 1 bögre finomliszt
  • 1 bögre cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl tej
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 3 db tojás
  • 1 db alma

A krémhez

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg margarin (lágy)
  • 10 dkg cukor
  • ½ citrom reszelt héja

Elkészítés:

  1. 4 dl tejjel pudingot főzünk, majd lehűtjük.
  2. A margarint kikeverjük a cukorral és a citromhéjjal.
  3. Ha kihűlt a puding, hozzákeverjük a margarinhoz. Hűtőbe tesszük.
  4. A mákot vagy diót (én mindkettőt tettem bele) a liszttel, cukorral, csipet sóval és a sütőporral szárazon összekeverjük.
  5. Egy másik edényben az olajat, az 1 dl tejet és a tojássárgákat a reszelt almával szintén összekeverjük, majd apránként hozzáadjuk a száraz hozzávalókat. Jó alaposan géppel összedolgozzuk.
  6. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és az előbbi masszához már csak kanállal, nagy mozdulatokkal hozzáadjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
  8. Előmelegített légkeveréses sütőben, 180 fokon, 25-30 percig sütjük. Tűpróba! (A sütőben kb. középre vagy egy kicsit feljebb rakjuk a rácsot.)
  9. Ha kihűlt a tészta, félbevágjuk, és megkenjük a krém 2/3 részével. Összeillesztjük a tésztalapokat, és a maradék krémet a tetejére kenjük.
  10. Megszórjuk darált dióval vagy mákkal.

Megjegyzés:

  • A bögre mérete: 2 dl
  • Lehet kókuszreszelékkel és mandulával is készíteni.

Sonkás sajtos kosárka

Hozzávalók:

A linzer tésztához

  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 kiskanál só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 db tojássárgája
  • 0.5 dl tej

A krémhez

  • 2 db tojásfehérje habnak felverve
  • 10 dkg mascarpone
  • 15 dkg sajt
  • 10 dkg sonka

Elkészítés:

  1. A linzer tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel, hogy egy félkemény tésztát kapjunk.
  2. A tésztát 2-3 órára hűtőbe tesszük. (Jómagam a tésztát előző este gyúrom be, így van ideje egy éjszakán át a hűtőben pihenni.)
  3. Amíg a tészta pihen, a tojásfehérjét is tegyük hűtőbe.
  4. A krémhez a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  5. Sajtokat lereszeljük, és összekeverjük.
  6. A mascarpone krémet összedolgozzuk az apróra vágott sonkával és a reszelt sajtok 2/3 részével, majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét is.
  7. Ízesíthetjük sóval, borssal.
  8. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és a kosárka formától 1 cm-rel nagyobb pohárral kiszaggatjuk.
  9. Beletesszük a kosárka formákba, eligazgatjuk, a széleit levágjuk (ha kilóg).
  10. Megtöltjük a sonkás-sajtos krémmel, tetejét megszórjuk a maradék sajttal.
  11. Előmelegített 170 fokos sütőben arany barnára sütjük.

Túrós-sajtos rúd egyszerűen

Hozzávalók: 2 adag

  • 50 dkg túró
  • 50 dkg liszt
  • 35 dkg vaj vagy ráma
  • 2 dkg élesztő
  • 1 evőkanál só
  • 1 db tojás + 1 kenéshez
  • pici langyos tej
  • 2X10 dkg sajt

Elkészítés:

  1. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, sót, tojást, belemorzsoljuk a vajat, élesztőt és pici langyos tejjel gyorsan összegyúrjuk.
  2. Kettévesszük, befóliázzuk átlátszó fóliával. Egyik felét fagyasztóba tesszük, 2-3 hétig is eláll. Másik felét 1 éjszára hűtőbe tesszük.
  3. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, tojással megkenjük, tetejére reszelt sajtot szórunk.
  4. 175 fokon tepsinként 10-12 percig sütjük. Maradjon szép világos, így másnap is finom, porhanyós.
  5. Egy adagból sűrűn rakva 2,5 tepsi rúd lesz. Ez dupla adag.

Kókuszos muffin

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt (2,5 dl = bögre)
  • 1 bögre barna cukor
  • 1 bögre kókuszreszelék
  • 3 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 cs sütőpor

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat összekeverjük. (liszt, só, cukor, kókuszreszelék, sütőpor)
  2. A tojásokat kettéválasszuk, a fehérjét habnak felverjük.
  3. A sárgáját habosra keverjük a tejjel, az olajjal és a citrom héjával.
  4. Majd apránként hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, és alaposan összedolgozzuk géppel.
  5. A tojásfehérjét már csak lapáttal, nagy mozdulatokkal dolgozzuk bele.
  6. Sütőpapíros muffin sütőbe kanalazzuk, és 25-30 percig sütjük 180 fokos, előmelegített sütőben. Tűpróba...
  7. 24 db lesz belőle.
Készítsd el weboldaladat ingyen!