Faluszéli Házikó konyhája

Saláták


Céklasaláta hidegtálakhoz

Hozzávalók:

  • 0,5 kg főtt cékla
  • 0,75 l víz
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 0,5 kiskanál só
  • 5-6 evőkanál ecet
  • 1 csomag zselatin

Elkészítés:

1. Elkészítjük a saláta levet, ízesítjük cukorral, sóval, ecettel.

2. Kiveszünk belőle 2 dl mennyiséget, amit felmelegítünk és feloldjuk benne a zselatint.

3. Összekeverjük a hideg salátalével és főtt, szeletelt céklával.

4. Őzgerincformába öntjük, hűtőben pihentetjük 3-4 órán át.


Tésztasaláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg orsótészta
  • 2 közepes fej lila hagyma
  • 160 g csemegekukorica
  • 20 dkg sonka
  • 450 gr tejföl+ kicsi tej
  • 6-8 evőkanál majonéz
  • 10 dkg sajt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • mustár ízlés szerint
  • citromlé ízlés szerint
  • pici porcukor

Elkészítés:

  1. A tésztát olaszosra főzzük (picit kemény legyen, mert a tejföltől megpuhul), leöblítjük és leszűrjük.
  2. A lilahagymát közepes kockákra vágjuk.
  3. A sajtot lereszeljük, a sonkát vékony csíkokra vágjuk.
  4. Egy nagy tálban elkeverjük a majonézt, a tejfölt, a sót, a borsot, mustárt, citrom levét és egy pici porcukrot.
  5. Beletesszük a kukoricát, a lilahagymát, a sonkát és legvégén a főtt tésztát.
  6. Óvatosan összekeverjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  7. Hűtőbe tesszük minimum 2 órára.

Megjegyzés:

  • Ha a tészta nagyon magába szívta a tejfölt, hígítsuk meg egy kis tejjel vagy tejszínnel.
  • Nagyon pikáns ízt ad neki 2-3 db csemege uborka apróra vágva.
  • Tehetünk még bele egy fél almát is, apróra vágva.

Almás, majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 db alma
  • só ízlés szerint
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál ecet (10%-os)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl víz
  • 4-5 evőkanál majonéz
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A burgonyákat tisztítás után, héjában megfőzzük. Megpucoljuk és felkarikázzuk.
  2. A hagymákat megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk.
  3. A vízből, sóból, cukorból, olajból és ecetből salátalevet készítünk. Beletesszük a felkarikázott burgonyát és szeletelt hagymát. Őrölt borssal ízesítjük.
  4. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  5. Közben elkészítjük a majonéz és tejföl keverékét, ízesítjük mustárral, sóval, borssal.
  6. Az almát megpucoljuk, és vékony csíkokra vágjuk. Belerakjuk a majonézbe.
  7. A burgonyasalátáról leöntjük az ecetes levet és a majonézes keverékbe tesszük.
  8. Hűtőben tároljuk.
Készítsd el weboldaladat ingyen!