Faluszéli Házikó konyhája

Befőzés-eltevés


Fügelekvár gyorsan, finoman...

Hozzávalók:

  • 0,5 kg füge
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 kiskanál citromsav
  • 1 dl víz
  • ½ csomag dzsemfix 3:1

Elkészítés:

1. A lekváros üvegeket kimossuk, öblítjük és pár percig lobogó, forró, ecetes vízben kifőzzük.

2. A fügéket megmossuk, héjától megszabadítjuk. Összeaprítjuk.

3. Feltesszük főni 1 dl vízzel.

4. Nagyon gyorsan megfő és szétesik, ekkor hozzáadjuk a cukrot, citromsavat és a dzsemfixet.

5. Még 5 percig főzzük, üvegekbe rakjuk, lezárjuk.

6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés:

  • Nagyon finom naranccsal keverve.

Házi ketchup

Glutén és laktóz mentes!

Hozzávalók:

  • 4 kg paradicsom
  • 1 kg kápia paprika
  • 4 db hagyma (nagy fej)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 dl almaecet
  • 4-6 evőkanál cukor vagy édesítőszer (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál só (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 1 dl víz
  • 1/2 kávéskanál citromsav

Elkészítése:

  1. A paradicsomot, paprikát, hagymát, fokhagymát tisztítás után összedarabolom.
  2. Felteszem főni, aláöntöm a vizet, ízesítem sóval, borssal, babérlevéllel.
  3. Addig főzöm, amíg elpárolog a víz belőle, besűrűsödik, ugyan úgy, mint a paradicsomlé főzésénél.
  4. Ekkor átpasszírozom, és visszateszem a tűzre.
  5. Ízesítem cukorral és almaecettel.
  6. Még fél óra főzés után beleteszem a citromsavat, fertőtlenített üvegekbe öntöm, lezárom és fejre állítom az üvegeket öt percre.
  7. Száraz dunsztban két nap alatt hűl ki. Mehet a polcra.

Megjegyzés:

  • Ízlés szerint lehet még bazsalikommal vagy oregánóval ízesíteni.
  • Cukor helyett mézzel is édesíthetjük.
  • Mindezt passzírozás előtt tegyük.

Zöld krémek

Hozzávalók:

  • 20 dkg medvehagyma
  • 10 db újhagyma zöldje
  • 2 dl olívaolaj (vagy 20 dkg vaj)
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Mindkét fajta zöldet megmossuk, lecsöpögtetjük, papírtörölközővel felitatjuk a vizet róla.
  2. Aprítógépben külön-külön összedolgozzuk olívaolajjal vagy vajjal, és ízlés szerint sóval.
  3. Esetleg még ízesíthetjük borssal is.
  4. Hűtőben sokáig eláll.

Narancs dzsem

Hozzávalók:
  • 8-10 db görög narancs
  • 4-6 szem szegfűszeg
  • 4-5 ek cukor vagy édesítőszer
  • Késhegynyi citromsav
  • 1 cs dzsemfix

Elkészítése:

  1. A narancsok levét kicsavarjuk. Ebből a mennyiségből nekem 1 liter narancslé lett.
  2. A narancslevet feltesszük főzni, hozzáadjuk a cukrot és szegfűszeget és a citromsavat.
  3. 15 perc forralás után beletesszük a dzsemfix-et, még 5 percig forraljuk.
  4. Kifertőtlenített, kimosott üvegekbe rakjuk, tetejét rátesszük.
  5. Az üvegeket fejre állítjuk 5 percre, majd száraz dunsztba tesszük.

Megjegyzés:

  • A szegfűszegeket kiszedtem belőle, mert bebarnul a dzsem tőle.
  • Nem kell megijedni, hogy híg, teljes kihűlés után kemény dzsem lesz belőle.
  • A citromsavtól szép marad a színe.
  • Ha van türelmed kihámozni a narancs húsát, azt is bele teheted :)
Készítsd el weboldaladat ingyen!