Faluszéli Házikó konyhája
Saláták
Céklasaláta hidegtálakhoz

Hozzávalók:
- 0,5 kg főtt cékla
- 0,75 l víz
- 4-5 evőkanál cukor
- 0,5 kiskanál só
- 5-6 evőkanál ecet
- 1 csomag zselatin
Elkészítés:
1. Elkészítjük a saláta levet, ízesítjük cukorral, sóval, ecettel.
2. Kiveszünk belőle 2 dl mennyiséget, amit felmelegítünk és feloldjuk benne a zselatint.
3. Összekeverjük a hideg salátalével és főtt, szeletelt céklával.
4. Őzgerincformába öntjük, hűtőben pihentetjük 3-4 órán át.
Tésztasaláta

Hozzávalók:
- 50 dkg orsótészta
- 2 közepes fej lila hagyma
- 160 g csemegekukorica
- 20 dkg sonka
- 450 gr tejföl+ kicsi tej
- 6-8 evőkanál majonéz
- 10 dkg sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- mustár ízlés szerint
- citromlé ízlés szerint
- pici porcukor
Elkészítés:
- A tésztát olaszosra főzzük (picit kemény legyen, mert a tejföltől megpuhul), leöblítjük és leszűrjük.
- A lilahagymát közepes kockákra vágjuk.
- A sajtot lereszeljük, a sonkát vékony csíkokra vágjuk.
- Egy nagy tálban elkeverjük a majonézt, a tejfölt, a sót, a borsot, mustárt, citrom levét és egy pici porcukrot.
- Beletesszük a kukoricát, a lilahagymát, a sonkát és legvégén a főtt tésztát.
- Óvatosan összekeverjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
- Hűtőbe tesszük minimum 2 órára.
Megjegyzés:
- Ha a tészta nagyon magába szívta a tejfölt, hígítsuk meg egy kis tejjel vagy tejszínnel.
- Nagyon pikáns ízt ad neki 2-3 db csemege uborka apróra vágva.
- Tehetünk még bele egy fél almát is, apróra vágva.
Almás, majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 db alma
- só ízlés szerint
- 4 evőkanál cukor
- 3 evőkanál ecet (10%-os)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 dl víz
- 4-5 evőkanál majonéz
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál mustár
- őrölt fehér bors, ízlés szerint
Elkészítés:
- A burgonyákat tisztítás után, héjában megfőzzük. Megpucoljuk és felkarikázzuk.
- A hagymákat megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk.
- A vízből, sóból, cukorból, olajból és ecetből salátalevet készítünk. Beletesszük a felkarikázott burgonyát és szeletelt hagymát. Őrölt borssal ízesítjük.
- Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
- Közben elkészítjük a majonéz és tejföl keverékét, ízesítjük mustárral, sóval, borssal.
- Az almát megpucoljuk, és vékony csíkokra vágjuk. Belerakjuk a majonézbe.
- A burgonyasalátáról leöntjük az ecetes levet és a majonézes keverékbe tesszük.
- Hűtőben tároljuk.