Vörösboros, narancsos párolt lilakáposzta
2018.04.07

A párolt káposztát mindenféle húshoz párosíthatjuk. Ha édesebbre készítjük, jó a sült kacsához, sült malachoz. Ha kihagyjuk a narancslevet belőle, akkor sima sült csirkecombhoz, sertés natúrszelethez, sült kolbászhoz is kitűnő. Ha szalonnát pirítunk alá, tökéletes kísérője a disznótoros sülteknek.
Hozzávalók:
- 1 kg lilakáposzta
- 0,5 kg fehér káposzta
- só, ízlés szerint
- ¼ kávéskanál őrölt fűszerkömény (elhagyható)
- 1 evőkanál cukor
- 1 dl száraz vörösbor
- bors, ízlés szerint
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 1 teáskanál méz
- 1 kávéskanál ecet
- 0,5 dl narancslé
Elkészítés:
- A káposztákat megszabadítjuk a külső levelüktől, félbevágjuk és legyaluljuk őket.
- Sóval és őrölt köménnyel megszórjuk, állni hagyjuk.
- Közben egy nagy lábosban az evőkanálnyi cukrot világosra karamellizáljuk, rádobjuk a káposztát, meglocsoljuk kevés olajjal és 15 percig pároljuk óvatos kevergetés mellett.
- Megszórjuk borssal, felöntjük a vörösborral és tovább dinszteljük még 10 percig.
- Kóstolás után ízesítjük még sóval, borssal, mézzel, ecettel, frissen facsart narancslével.