Rántott csuka káposzta ágyon
2017.12.05

Ezt a receptet unokaöcsémtől hallottam és rögtön el is készítettem legnagyobb örömére. Ünnepekkor megmaradt rántott húsokat így lehet frissíteni. Mindenféle húsból finom. A savanyú káposzta fenséges ízt ad a húsoknak. A tejföltől megpuhul. Öcsi azóta már nincs velünk, de a receptjét megőrzöm.
Hozzávalók:
- 1,5 kg csuka
- 80 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 közepes hagyma
- 15 dkg füstölt kolbász
- 10 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 2 evőkanál tej
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 dl napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 db babérlevél
- köménymag ízlés szerint
- 50 dkg tejföl
Elkészítés:
- A tisztára pucolt halat kifilézzük.
- Feldaraboljuk egyforma darabokra, sózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk egy fél órát.
- Közben
a füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk, rádobjuk a hagymát, majd az átmosott savanyú
káposztát, ízesítjük borssal, sóval, egész köménnyel és babérlevéllel.
Rákarikázzuk a kolbászt is.
- Felengedjük vízzel vagy húsleves levével. Fedő alatt minimum 1/2 órát dinszteljük.
- A halszeleteket bepanírozzuk és kevés olajon világos színűre sütjük. Konyhai papírra kiszedjük.
- Egy tepsibe elterítjük a dinsztelt káposztát, ráfektetjük a rántott halakat és tejföllel meglocsoljuk.
- Forró 200 fokos sütőben 1/2 órát sütjük.
Megjegyzés:
- A halat lehet paprikás lisztbe forgatni, így kisütni.