Piroska sajtos
2018.05.25

Piroska nevű ismerősömtől kaptam a receptet, mindig hálás leszek érte, mert gyors, kevés előkészületet igényel és nagyon finom. Mivel sok benne a margarin és sajt, nagyon sokáig eláll. Nálunk ez a veszély nem fenyeget! Nem kell megijedni, hogy nagyon laza a tésztája, alaposan alá kell lisztezni a deszkát. Ez is dupla adag!
Hozzávalók:
- 100 dkg finomliszt
- 50 dkg margarin
- 50 dkg sajt
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 0,5 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 4 dl tejföl
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A lisztet, margarint, cukros tejben futtatott élesztőt, sót, a sajt 2/3 részét és a 2 pohár tejfölt jól összekeverjük, laza tésztát készítünk belőle.
- Letakarva vagy kelesztő tálban 1,5 órát pihentetjük.
- Lisztezett lapra borítjuk, négyfelé vágjuk. (Ilyenkor már nem szabad gyúrni, gyötörni a tésztát!) A cipókat kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagra, tetejüket megkenjük tojással, és a maradék sajtot rászórjuk.
- Csíkokra, rombuszra vagy pogácsaformára szaggatjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük.
- Előmelegített 180 fokos sütőben tepsinként 20-25 percig sütjük. Ebből az adagból 6-8 tepsi lesz.