Nyúl vadas makarónival
2018.02.19

Kaptunk házi nyuszit, gyönyörűen megpucolva. Kedves ismerősünk mondta, hogy nézzem meg a még élőket. A lehetőséget elutasítottam, mondván, hogy nem akarom aranyosnak látni őket, mert akkor nem tudok enni belőle. Így konyhakészen nekem csak alapanyag.
Szóval szétszedtem a nyuszókat. Az aprólékból pörköltet készítettem a combjaiból meg vadast.
Hozzávalók:
- 4 db nyúl hátsó comb vagy 4 szelet marhaszegy
- 4 db közepes répa
- 2 db közepes gyökér
- 2 fej közepes hagyma
- ½ db zeller
- ½ db karalábé
- 3-4 evőkanál mustár
- 2 dl tejszín vagy tejföl
- 3 db babérlevél
- 2 evőkanál keményítő vagy liszt
- só, ízlés szerint
- 1-2 evőkanál cukor
- bors, ízlés szerint
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 csomag makaróni tészta
Elkészítés:
- A húst sózzuk, borsozzuk.
- Majd forró zsiradékon megpirítjuk, kap egy kérget, így nem veszti el a húslevét.
- A visszamaradt zsiradékon megfonnyasszuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a kockákra vágott zöldségeket, megpirítjuk.
- Majd beledobjuk a husikat és felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Beledobjuk a babérleveleket és ha igényel még sót, adunk hozzá.
- Fedő alatt nekem jó másfél órát főtt kislángon.
- Ekkor kivesszük a húst belőle, kidobjuk a babérlevelet és átpasszírozzuk a főtt zöldséget.
- Visszatesszük a tűzhelyre és behabarjuk lisztes, mustáros tejszínnel, melybe rakunk cukrot is.
- Jól összefőzzük, állandó kevergetés közben. Van aki rak bele citromlevet, én jobban szeretem mustárral.
- Kifőzzük a makarónit is és tálaljuk.