Narancshéj eltevése
2018.11.19

Egy nagyon kedves nénitől kaptam a receptet. Már november elején karácsonyi illatok repkedtek a konyhájában. Megkérdeztem, mit főz, elmondta. Megvártam, hogy kész legyen, és megkóstoltam. Valami mennyei íze van. Édes, mint a méz, csípős, gondolom a szegfűszegtől, pikánsan kesernyés, fenséges illatú. Hazamentem, útközben gyorsan vettem narancsot, és nekiálltam még aznap este elkészíteni. A lakás minden szegletében narancs illat terjengett. Majd elfelejtettem, hogy minden ragad tőle.
Hozzávalók:
- 4 db narancs héja
- 6 dl víz
- 20 dkg cukor
- csipet só
- 5 db szegfűszeg
Elkészítés:
- A narancsot kefével alaposan megmossuk. Megpucoljuk.
- A héját megszabadítjuk a fehér részétől.
- Feltesszük annyi hideg vízzel, hogy éppen csak ellepje. Forrástól számítva 5 percig főzzük, majd kiszedjük a léből, leöblítjük hideg vízzel, lecsöpögtetjük, és megmérjük. Kb. 20 dkg lesz belőle. A levet kiöntjük.
- Elkészítjük a második főzőlevet, amely 4 dl vízből és 20 dkg cukorból áll. Ízesítjük fél csipet sóval (pár kristály) és szegfűszeggel. A cukor mennyiségének egyezni kell a leforrázott narancshéj súlyával.
- Mikor pezsegni kezd a szirupunk, beletesszük a narancshéjakat és folytonos, óvatos keverés mellett pezsegve főzzük 50 percig. (főzési idő változik a narancshéj súlyának növekedésével)
- Addig kell főzni, míg szép áttetsző lesz. Ha nagyon párolog a víz, lehet pótolni.
- A forró szirupos narancsot üvegbe rakjuk, tetejét lezárjuk, megfordítjuk az üveget 5 percre, és mehet a dunsztba. Idővel kicsit bebarnul a narancshéjunk, de ízesítésre továbbra is kitűnő.
Megjegyzés:
- Ha kiszedjük a szegfűszeget belőle, nem barnul be.
- 1 csipet citromsavval pedig évekig tárolható.