Túrós batyu
2019.02.07

Gasztroangyal műsorában láttam ezt a receptet. Párom kérésére el is készítettem. Picit változtattam rajta, belekerült egy kis kapor is. Nagyon brutál kaja. Ha fogyókúrázol, kerüld a receptet.
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 1,5 kg burgonya
- 0,5 kg liszt + nyújtáshoz
- 1 doboz 450 gr tejföl
- Só ízlés szerint
- 1 db tojás
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2 nagy fej vörös hagyma
- 1 evőkanál zsír
- 1 evőkanál apróra vágott kapor
Elkészítés:
- A burgonyákat megpucoljuk és sós vízben puhára főzzük. Majd összetörjük, kihűtjük.
- A szalonnát apró kockára, a hagymát karikára vágjuk, és kevés zsíron lepirítjuk.
- A kihűlt burgonyát a tojással és kb. 0,5 kg liszttel összegyúrjuk, és pihenni hagyjuk.
- Eközben elkészítjük a túrót. Alaposan összetörjük, hozzáadunk 2 evőkanál tört burgonyát, kevés szalonnazsírt, kaprot, és 2 evőkanál tejfölt.
- A tésztát bőségesen lisztezett deszkán kinyújtjuk, és nagyméretű pohárral kiszaggatjuk.
- Megtöltjük túróval, félbehajtjuk és villával lenyomkodjuk a széleit.
- Sós, pezsgő vízben 7-8 percig főzzük.
- A pirított szalonna zsírjára kiszedjük, megszórjuk a szalonnapörccel, pirított hagymával és tejföllel.