Mákos guba felfújt
2018.04.02

Párom Édesanyja tojásfehérjét sütött a mákos guba tetejére. Nagyon finom úgy is, de ez a tojásos, tejfölös krém a tetején fenséges ízt ad neki. Készítés közben nem szabad kóstolgatni a krémet, mert gyorsan fogy. Puha, könnyű az állaga, nem szárad ki. Gyönyörűen sül a sütőben, és az illata bejárja az egész lakást.
Hozzávalók:
- 10 db kifli
- 7 dl tej
- 90 dkg tejföl
- 1 db citrom reszelt héja
- 20 dkg cukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 db vaníliarúd
- 4 db tojás
- 10 dkg darált mák
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
- A sütőt bekapcsoljuk, és 200 fokra állítjuk. A tepsit kikenjük vajjal.
- Szárazon belekarikázzuk az összes kiflit.
- A 10 dkg darált mákot 10 dkg cukorral szárazon összekeverjük.
- A tejet a vaníliarúd kikapart belsejével, és 5 dkg sima cukorral felmelegítjük.
- A tojásokat kettéválasztjuk fehérjére és sárgájára.
- A sárgáját 5 dkg cukorral, 3 csomag vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és a két nagy doboz tejföllel simára keverjük.
- A fehérjéket habnak felverjük.
- A száraz kifliket meglocsoljuk az ízesített tejjel (érzés szerint, mert ha nem elég száraz a kifli, kevesebb tej kell rá), azért nem áztatjuk benne, mert nagyon szétázik.
- Megszórjuk a bekevert mákkal. Most óvatosan összekeverjük, hogy a mák mindenhova eljusson.
- A felvert tojásfehérjét laza mozdulatokkal a tejfölös krémhez adjuk, és ráöntjük a mákos kiflikre.
- A sütőt levesszük 180 fokra, és betesszük a tepsit, majd 30 perc alatt készre sütjük.