Klasszikus almás pite

2018.12.28

Én a pite tésztát mindig előre begyúrom legalább egy nappal, de van olyan is, hogy lefagyasztom. Szeretjük édesen, sósan. Ez most egy klasszikus pite tészta 3:2:1 arányú.

Hozzávalók

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj vagy  2/3 rész vaj és 1/3 rész zsír keveréke (fontos, hogy hideg legyen)
  • 20 dkg cukor
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás sárgája
  • ½ citrom reszelt héja
  • kevés tejföl
  • 1 egész tojás a kenéshez

Töltelékhez:

  • 8 db méretes alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

  • Az átszitált lisztet elkeverjük a csipet sóval, cukorral, sütőporral.
  • Belereszeljük a fagyos vajat, hozzáadjuk a citrom darált héját, két tojás sárgáját és a tejfölt.
  • Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ketté vesszük.

· Hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára.

  • Lereszeljük az almát, ízesítjük cukorral, fahéjjal. Állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét.
  • Hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
  • Kinyújtjuk az egyik lapot, tepsibe tesszük, nem kell zsírozni a tepsit, mert a tésztába van elég zsiradék.
  • Megszórjuk zsemlemorzsával, ráborítjuk az összes almát, elterítjük.
  • Kinyújtjuk a másik lapot is és rátesszük. A tetejét megkenjük tojással.
  • Hurkapálcával megszurkáljuk.
  • 170 fokos sütőben kb. 30-45 percig sütjük.
  • Tűpróba!!!
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el