Kemencés pizza...

2019.05.14

A kemencés pizza az igazi. Amikor begyújtjuk a kemencét, ez az első, amit sütünk benne. Természetesen minden hozzávalót házilag készítek. Ez az adag négy tepsire elegendő.

Hozzávalók:

Pizza tésztához:

  • 1 kg BL55 fehér liszt vagy BL80 kenyérliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3-5 dl langyos víz
  • 1 evőkanál só
  • 2-3 evőkanál olaj

Szószhoz:

  • 2 üveg kecskeméti sűrített paradicsom
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál oregano
  • 1 teáskanál kakkukfű
  • friss bazsalikom
  • friss paradicsom
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 40 dkg sonka

Egyéb:

  • 40 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

  • A tésztához a lisztbe elkeverem a sót, belemorzsolom az élesztőt, kicsi olajat és annyi langyos vizet adok hozzá, hogy laza, nokedli tészta sűrűségű legyen. Alaposan kidolgozom, megcsapkodom, majd amikor már egybe áll, olajos kézzel dagasztom tovább.
  • Amikor teljesen elválik az edény falától, kész a dagasztás.
  • Átlátszó fóliával letakarom és hűtőbe teszem, amíg felfűtőm a kemencét. Ez kb. 3 óra.
  • Közben elkészítem a szószt is. A hagymát lereszelem, megdinsztelem az olajon.
  • Hozzáadom a sűrített paradicsomot, ízesítem sóval, borssal, oreganoval, kakukkfűvel, bazsalikommal és fedő alatt, kis lángon főzöm 20-30 percig. Hozzáadom a cukrot is, hogy elvegye a paradicsom savasságát.
  • Aprítom a sonkát és lereszelem a sajtot is.
  • Ha kész a kemence felfűtése, kikenem a tepsiket olajjal, megszórom liszttel.
  • Olajos kézzel négy adagra osztom a tésztát. Kézzel kinyújtom tepsi méretűre, rákenem a paradicsom szószt, megszórom sonkával és sajttal. Nyáron kertből szedett paradicsomszeletek és bazsalikom levél is megy rá.
  • Kemencében 5-8 perc alatt készre sül.