Kandírozott narancshéj

2018.11.21

Ez is a karácsonyi előkészület egyik receptje. Aszalt gyümölcsös kenyérbe, bonbonokba szoktam tenni. Karácsonykor kint van az asztalon egy kompótos tálban. Szép dísznek is, igen intenzív illatával betölti a helységet, és ezenfelül magában is fogyasztható. Olvasztott csokoládéba mártva, isteni csemege.

Hozzávalók:

  • 4 db narancs
  • 35 dkg cukor
  • 2 dl víz

Elkészítés:

  • A narancsokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük. Zöldséghámozóval megpucoljuk. Megmérjük a lepucolt héjat, kb. 25 dkg lesz belőle.
  • Egy kis lábosban feltesszük főni annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Öt perc forralás után leöntjük az első levet róla, leöblítjük hideg vízzel, és lecsöpögtetjük.
  • Előző edénybe kb. 2 dl vízből és 25 dkg cukorból szirupot készítünk, és ebbe tesszük a lecsöpögtetett narancshéjakat.
  • Minimum 1 órán keresztül főzzük kislángon, pezsegve forrjon, ha szükséges a vizet pótolni kell. Vízpótláskor egy evőkanál cukrot is tegyünk hozzá. Akkor jó a narancshéj, ha áttetsző lesz, a leve pedig besűrűsödött.
  • Kiszedjük a szirupból a narancshéjakat egy rácsra, és 4-5 napig szikkasztjuk. Takarjuk le gézzel, hogy ne porosodjon, de száradjon.
  • Egy tálba tesszük, és bőven megszórjuk kristálycukorral. Ilyenkor már csak annyira ragad, hogy a kristálycukor rátapadjon. Ha nagyon ragacsos, még szárítsuk 1-2-napig.
  • Befőttes üvegben tároljuk.
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el