Kandírozott narancshéj
2018.11.21

Ez is a
karácsonyi előkészület egyik receptje. Aszalt gyümölcsös kenyérbe, bonbonokba
szoktam tenni. Karácsonykor kint van az asztalon egy kompótos tálban. Szép dísznek
is, igen intenzív illatával betölti a helységet, és ezenfelül magában is
fogyasztható. Olvasztott csokoládéba mártva, isteni csemege.
Hozzávalók:
- 4 db narancs
- 35 dkg cukor
- 2 dl víz
Elkészítés:
- A narancsokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük. Zöldséghámozóval megpucoljuk. Megmérjük a lepucolt héjat, kb. 25 dkg lesz belőle.
- Egy kis lábosban feltesszük főni annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Öt perc forralás után leöntjük az első levet róla, leöblítjük hideg vízzel, és lecsöpögtetjük.
- Előző edénybe kb. 2 dl vízből és 25 dkg cukorból szirupot készítünk, és ebbe tesszük a lecsöpögtetett narancshéjakat.
- Minimum 1 órán keresztül főzzük kislángon, pezsegve forrjon, ha szükséges a vizet pótolni kell. Vízpótláskor egy evőkanál cukrot is tegyünk hozzá. Akkor jó a narancshéj, ha áttetsző lesz, a leve pedig besűrűsödött.
- Kiszedjük a szirupból a narancshéjakat egy rácsra, és 4-5 napig szikkasztjuk. Takarjuk le gézzel, hogy ne porosodjon, de száradjon.
- Egy tálba tesszük, és bőven megszórjuk kristálycukorral. Ilyenkor már csak annyira ragad, hogy a kristálycukor rátapadjon. Ha nagyon ragacsos, még szárítsuk 1-2-napig.
- Befőttes üvegben tároljuk.