Fahéjas, foszlós kalács...

Ez a kalács mennyei. Unokanővéremtől örököltem a receptet. Ezt sütötték esküvőkre, rendezvényekre és persze otthon is. Gyerekkoromban kemencében készült, Öcsivel alig bírtuk kivárni, hogy megsüljön. Foszlós, puha, könnyű, az embernek folyik a nyála, még sül. Az illatával tele a konyha.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 bögre rétes liszt
- 3,5 - 4 bögre sima B55 liszt a kétféle liszt összesen 90 dkg
- 4-5 dl tej
- csipet só
- 1 bögre cukor
- 1 egész élesztő
- 2 egész tojás
Kenéshez:
- 2-3 evőkanál tiszta zsír
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál cukor
Elkészítése:
- Az összes tejet meglangyosítom. Belekeverem a tésztához való cukrot.
- Ketté veszem és az egyik feléhez hozzáadom az élesztőt. Megfuttatom.
- A liszteket összekeverem, hozzáadom a csipet sót, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt.
- Annyi langyos tejjel hígítom, hogy egy nagyon laza, ragadós tésztát kapjak. Hasonlít a nokedli állagához.
- Bezsírozom a kezemet és a tésztát kívülről, és alaposan kidagasztom.
- Letakarom, és 40-50 percig kelesztem.
- Ketté veszem a tésztát és zsírral lekent nyújtólapon, (műanyag vagy konyhapult) zsíros kézzel kinyújtom, úgy, mint a rétestésztát.
- A maradék zsírt felolvasztom és hozzáadom a fahéjat és cukrot.
- Ezzel kenem le a vékony tésztalapot és feltekerem, mint a bejglit.
- Félbehajtom, megfonom és sütőpapírral bélelt formába teszem.
- Ugyan ezt csinálom a második adag tésztával is.
- Letakarom, 40-50 percig kelesztem, kétszerese lesz.
- Előmelegített 170 fokos sütőben 50-60 percig sütöm. Kb. 30 percnél meleg tejjel lekenem a tetejét.
Ha kész a kalács, legyél türelmes, amíg kihűl. Tehetünk bele mazsolát vagy darált diót is.
Kovászos verzió: Az alapanyagok ugyan azok, csak 3 kanál intenzív kovászt teszek hozzá. Alaposan kidagasztom, 1 órát pihentetem, egyszer meghajtogatom és beteszem egy éjszakára a hűtőbe. Reggel kiveszem és a pulton hagyom kelni. Közben 2-3 hajtogatást végzek rajta. Nekem 10 órát állt a pulton, mire szép bubis lett. Folytatás a 7. ponttól.