Babos zakuszka

2025.08.24

Egy nagyon kedves Erdélyi ismerős receptje alapján készült a Tiszasasi Főző Klub közreműködésével. Üstben főztük, egyszerre 10 adagot. Közben jókat beszéltünk, ettünk, ittunk, jól éreztük magunkat.

Hozzávalók:

  • 3 kg padlizsán
  • 3 kg kápia paprika
  • 2 kg hagyma
  • 1 kg paradicsom
  • 1 l paradicsomlé
  • 1 l olaj
  • 0,5 kg gyöngybab
  • só ízlés szerint
  • fél maréknyi szemes bors
  • 2 dkg őrölt bors
  • 10 db babérlevél


Elkészítés:

  • A hagymát megpucoljuk, mossuk, aprítógéppel, durvára összevágjuk.
  • Az összes padlizsánt és a kápia paprika felét grill rácson megsütjük. Sütőben is süthető, 200 fokon, kiszedjük egy tálba, 10 percre letakarjuk, majd lehúzzuk a héját.
  • A padlizsánt hagyjuk lecsöpögni.
  • A sült padlizsánt fakéssel apróra vágjuk, a paprikát is összeaprítjuk.
  • A maradék kápia paprikát és a paradicsomot szintén aprító géppel durvára vágjuk.
  • A beáztatott gyöngybabot feltesszük főzni.
  • Egy méretes fazékba 4 dl olajon elkezdjük az aprított hagymát dinsztelni, teljesen áttetsző állapotig. Ennél az adagnál kb. 20 perc.
  • Hozzá tesszük az aprított nyers kápia paprikát, majd a sült paprikát és 2 dl olajat.
  • Fűszerezzük, mehet bele az összes babérlevél, szemes bors, őrölt bors és a só. A sót apránként adom hozzá.
  • Hozzáadjuk az aprított paradicsomot és paradicsomlevet. Folyamatos kevergetés mellett főzzük legalább 30percig.
  • Mehet hozzá az aprított padlizsán és megint 2 dl olaj.
  • Legalább 40 percig főzzük, folyamatos kevergetés mellett.
  • A babot leszűrjük és pépesítjük. Ez is mehet a fazékba. A maradék olajat is hozzáöntjük.
  • Folyamatos kevergetés mellett, addig főzzük, még az olaj el kezd gyöngyözni a tetején. Ez kb.30-40 perc. Nagyobb adagnál, több idő.
  • Azért kell a nagyon nagy fazék, mert a bab hozzáadása után nagyon pöfög és a forró anyag ne érintkezzen a bőrünkkel.
  • Üvegekbe szedjük, lezárjuk csavaros tetővel és száraz dunsztba tesszük. Nekem két napig ott pihentek.
  • Az olaj feljön az üvegek tetejére, ezáltal légmentesen lezárja a zakuszkánkat.


Sok idő az elkészítése, de megéri. Javaslom húsokhoz, melegszendvics krémhez, vajas kenyérre. Nagyon finom, kicsit provence-i ízvilág. Kb. 17-19 kicsi lekváros üvegnyi lesz belőle.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el