Babos zakuszka
2025.08.24

Egy nagyon kedves Erdélyi ismerős receptje alapján készült a Tiszasasi
Főző Klub közreműködésével. Üstben főztük, egyszerre 10 adagot. Közben
jókat beszéltünk, ettünk, ittunk, jól éreztük magunkat.
Hozzávalók:
- 3 kg padlizsán
- 3 kg kápia paprika
- 2 kg hagyma
- 1 kg paradicsom
- 1 l paradicsomlé
- 1 l olaj
- 0,5 kg gyöngybab
- só ízlés szerint
- fél maréknyi szemes bors
- 2 dkg őrölt bors
- 10 db babérlevél
Elkészítés:
- A hagymát megpucoljuk, mossuk, aprítógéppel, durvára összevágjuk.
- Az összes padlizsánt és a kápia paprika felét grill rácson megsütjük. Sütőben is süthető, 200 fokon, kiszedjük egy tálba, 10 percre letakarjuk, majd lehúzzuk a héját.
- A padlizsánt hagyjuk lecsöpögni.
- A sült padlizsánt fakéssel apróra vágjuk, a paprikát is összeaprítjuk.
- A maradék kápia paprikát és a paradicsomot szintén aprító géppel durvára vágjuk.
- A beáztatott gyöngybabot feltesszük főzni.
- Egy méretes fazékba 4 dl olajon elkezdjük az aprított hagymát dinsztelni, teljesen áttetsző állapotig. Ennél az adagnál kb. 20 perc.
- Hozzá tesszük az aprított nyers kápia paprikát, majd a sült paprikát és 2 dl olajat.
- Fűszerezzük, mehet bele az összes babérlevél, szemes bors, őrölt bors és a só. A sót apránként adom hozzá.
- Hozzáadjuk az aprított paradicsomot és paradicsomlevet. Folyamatos kevergetés mellett főzzük legalább 30percig.
- Mehet hozzá az aprított padlizsán és megint 2 dl olaj.
- Legalább 40 percig főzzük, folyamatos kevergetés mellett.
- A babot leszűrjük és pépesítjük. Ez is mehet a fazékba. A maradék olajat is hozzáöntjük.
- Folyamatos kevergetés mellett, addig főzzük, még az olaj el kezd gyöngyözni a tetején. Ez kb.30-40 perc. Nagyobb adagnál, több idő.
- Azért kell a nagyon nagy fazék, mert a bab hozzáadása után nagyon pöfög és a forró anyag ne érintkezzen a bőrünkkel.
- Üvegekbe szedjük, lezárjuk csavaros tetővel és száraz dunsztba tesszük. Nekem két napig ott pihentek.
- Az olaj feljön az üvegek tetejére, ezáltal légmentesen lezárja a zakuszkánkat.
Sok idő az elkészítése, de megéri. Javaslom húsokhoz, melegszendvics krémhez, vajas kenyérre. Nagyon finom, kicsit provence-i ízvilág. Kb. 17-19 kicsi lekváros üvegnyi lesz belőle.