Az első vállalható kovászos kenyerem

Mi a kovász? Régen nagyanyáinknak nem volt lehetőségük élesztőt venni, így kovászt készítettek. A kovász készítését egy nagyon kedves ismerősöm blogjáról próbálom megtanulni. Editke egy csupa szív ember, aki évek óta nem használ élesztőt, csak kovásszal süt és méghozzá gyönyörű kenyereket. A tudását önzetlenül tovább adja, minden helyzetben segíti az embereket. Bármikor kértem segítséget, mindig válaszolt és a sok kudarc ellenére biztatott.
Ez a kenyérkém már vállalható, bár még kellett volna kelnie. Nagyon sokat tanultam Editkétől, mindenkinek elmondja a véleményét, így már én is érzékelem, hogy mi a hibája a kenyeremnek. A kovászos kenyérhez végtelen türelem és alázat szükségeltetik. A kovász egy élőlény, ami jelzi, ha éhes, etetni kell.
Minden fontos információt keress Editke oldalán:
https://vadkovaszsuli.blogspot.hu/
Hozzávalók:
Elő tésztához:
- 2 evőkanál aktív kovász
- 14 dkg teljes kiőrlésű tönköly vagy rozsliszt
- 160 ml langyos víz
Másnap reggel:
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 50 dkg kenyér liszt
- 350 ml langyos víz
- előző napi elő tészta
- 1 púpos evőkanál parajdi vagy tengeri só
- jelen esetben 2 evőkanál pirított szezámmag
Elkészítés:
- Az elő tésztát előző este alaposan összekeverjük, és a pulton hagyjuk 12- 16 órára, másnapra szép bubis lesz.
- Összekeverjük az összes langyos vízzel és liszttel. 30-50 percig letakarva pihentetjük (autolízis)
- A pihentetés után alaposan kidolgozzuk. Én kézzel dagasztok, mert nincs dagasztó gépem.
- A sót a végén adjuk hozzá.
- Olajos kézzel formázzuk.
- Utána 30-40 percenként hajtogatjuk, óvatosan, ne nyomkodjuk ki a bubikat. Ezt négyszer megismételjük. Az utolsó hajtogatás után is pihen fél órát.
- Megformázzuk és szakajtóba tesszük. A szakajtót tiszta ruhával kibéleljük, jól megszórjuk liszttel és a kenyér fenekével felfelé beletesszük. Én ezt a lépést kihagyom, mert nem érzem igazán a tészta működését, eddig csak élesztős kenyeret sütöttem, az teljesen másképpen működik. :) Félek, hogy beleragad a konyharuhába, így csak egy műanyag kiolajozott tálba tettem.
- Nálam ez a kenyérke 2 órát kelt.
- Belefordítjuk egy jénaiba, megvágjuk a tetejét, megszórjuk maggal. A jénai tetejét bevizezzük és rátesszük.
- 250 fokra előmelegített sütőbe 15 percig, majd 220 fokon 15 percig sütjük, ekkor levesszük a tetejét és 200 fokon még 30 percig sütjük.
Összegzés:
Ez a recept Editke elő tésztás kovászos kenyere kezdő kovászolóknak:
https://vadkovaszsuli.blogspot.hu/2017/05/elotesztas-vadkovaszos-kenyer-kezdo.html
Saját véleményem, hogy még kelhetett volna, ezt onnan látni, hogy repedezik kívülről a kenyér és sűrű a bélzete. Tehát legyünk türelmesek a kovászos kenyérrel, idő és sok-sok szeretet kell neki.