Az első vállalható kovászos kenyerem

2018.03.20

Mi a kovász? Régen nagyanyáinknak nem volt lehetőségük élesztőt venni, így kovászt készítettek. A kovász készítését egy nagyon kedves ismerősöm blogjáról próbálom megtanulni. Editke egy csupa szív ember, aki évek óta nem használ élesztőt, csak kovásszal süt és méghozzá gyönyörű kenyereket. A tudását önzetlenül tovább adja, minden helyzetben segíti az embereket. Bármikor kértem segítséget, mindig válaszolt és a sok kudarc ellenére biztatott.

Ez a kenyérkém már vállalható, bár még kellett volna kelnie. Nagyon sokat tanultam Editkétől, mindenkinek elmondja a véleményét, így már én is érzékelem, hogy mi a hibája a kenyeremnek. A kovászos kenyérhez végtelen türelem és alázat szükségeltetik. A kovász egy élőlény, ami jelzi, ha éhes, etetni kell.

Minden fontos információt keress Editke oldalán:

https://vadkovaszsuli.blogspot.hu/

Hozzávalók:

Elő tésztához:

  • 2 evőkanál aktív kovász
  • 14 dkg teljes kiőrlésű tönköly vagy rozsliszt
  • 160 ml langyos víz

Másnap reggel:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 50 dkg kenyér liszt
  • 350 ml langyos víz
  • előző napi elő tészta
  • 1 púpos evőkanál parajdi vagy tengeri só
  • jelen esetben 2 evőkanál pirított szezámmag

Elkészítés:

  • Az elő tésztát előző este alaposan összekeverjük, és a pulton hagyjuk 12- 16 órára, másnapra szép bubis lesz.
  • Összekeverjük az összes langyos vízzel és liszttel. 30-50 percig letakarva pihentetjük (autolízis)
  • A pihentetés után alaposan kidolgozzuk. Én kézzel dagasztok, mert nincs dagasztó gépem.
  • A sót a végén adjuk hozzá.
  • Olajos kézzel formázzuk.
  • Utána 30-40 percenként hajtogatjuk, óvatosan, ne nyomkodjuk ki a bubikat. Ezt négyszer megismételjük. Az utolsó hajtogatás után is pihen fél órát.
  • Megformázzuk és szakajtóba tesszük. A szakajtót tiszta ruhával kibéleljük, jól megszórjuk liszttel és a kenyér fenekével felfelé beletesszük. Én ezt a lépést kihagyom, mert nem érzem igazán a tészta működését, eddig csak élesztős kenyeret sütöttem, az teljesen másképpen működik.  :)  Félek, hogy beleragad a konyharuhába, így csak egy műanyag kiolajozott tálba tettem.
  • Nálam ez a kenyérke 2 órát kelt.
  • Belefordítjuk egy jénaiba, megvágjuk a tetejét, megszórjuk maggal. A jénai tetejét bevizezzük és rátesszük.
  • 250 fokra előmelegített sütőbe 15 percig, majd 220 fokon 15 percig sütjük, ekkor levesszük a tetejét és 200 fokon még 30 percig sütjük.

Összegzés:

Ez a recept Editke elő tésztás kovászos kenyere kezdő kovászolóknak:

https://vadkovaszsuli.blogspot.hu/2017/05/elotesztas-vadkovaszos-kenyer-kezdo.html

Saját véleményem, hogy még kelhetett volna, ezt onnan látni, hogy repedezik kívülről a kenyér és sűrű a bélzete. Tehát legyünk türelmesek a kovászos kenyérrel, idő és sok-sok szeretet kell neki.


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el