A legjobb bejgli a világon...

2018.12.22

Egy csodálatos receptre bukkantam az interneten. Tulajdonképpen hasonló az én régi receptemhez, de itt leírták az apró trükköket is. A recept: Mérczné Varga Edité. Köszönöm!

Egy kicsit módosítottam a mi ízlésünk szerint. Olyan gyönyörű bejglijeim lettek, amilyen még sosem volt. Márványos a teteje, nem repedt ki.

Hozzávalók 2 rúd bejglihez:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 dl tej

Töltelékhez:

  • 50 dkg darált mák (szerintem ez túl sok, legközelebb kevesebbet teszek bele)
  • 15 dkg cukor
  • 3 dl tej (ez is kevesebb lesz)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csipet őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál méz
  • aszalt gyümölcsök apróra vágva

Elkészítés:

Tészta:

  • A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk benne a zsiradékot.
  • Bele tesszük a sót, vaníliás cukrot, a tojás sárgákat, a cukrot és a tejben megfuttatott élesztőt.
  • Jól kigyúrjuk.
  • Ketté vesszük, cipót formálunk belőle. Zacskóba rakjuk.
  • Hűtőben 1 ½ órát pihentetjük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket.
  • A pihentetett tésztát kinyújtjuk, megtöltjük, és jó szorosan feltekerjük.
  • Zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  • Először tojássárgájával kenjük meg. Meleg helyen 30 percig pihentetjük.
  • Másodszorra tojásfehérjével kenjük le, és hűtőbe tesszük 30 percre.
  • Bekapcsoljuk a sütőt.
  • Harmadszorra is lekenjük tojásfehérjével és megszurkáljuk a tetejét hurkapálcával.
  • Betesszük a 150 fokos előmelegített sütőbe.
  • 45-55 percig sütjük. Nekem elég vastag rudak lettek, így kellett az 1 óra sütés.

Töltelék:

  • A tejet felforraljuk, bele tesszük a cukrot, reszelt citrom héját és a mézet.
  • Hozzáadjuk a mákot, és az aszalt gyümölcsöket, jól elkeverjük és megvárjuk, míg kihűl.
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el