A legjobb bejgli a világon...
2018.12.22

Egy csodálatos receptre bukkantam az interneten. Tulajdonképpen hasonló az én régi receptemhez, de itt leírták az apró trükköket is. A recept: Mérczné Varga Edité. Köszönöm!
Egy kicsit módosítottam a mi ízlésünk szerint. Olyan gyönyörű bejglijeim lettek, amilyen még sosem volt. Márványos a teteje, nem repedt ki.
Hozzávalók 2 rúd bejglihez:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 8 dkg zsír
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 1,5 dkg élesztő
- 2 db tojás sárgája
- 1 dl tej
Töltelékhez:
- 50 dkg darált mák (szerintem ez túl sok, legközelebb kevesebbet teszek bele)
- 15 dkg cukor
- 3 dl tej (ez is kevesebb lesz)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 csipet őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál méz
- aszalt gyümölcsök apróra vágva
Elkészítés:
Tészta:
- A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk benne a zsiradékot.
- Bele tesszük a sót, vaníliás cukrot, a tojás sárgákat, a cukrot és a tejben megfuttatott élesztőt.
- Jól kigyúrjuk.
- Ketté vesszük, cipót formálunk belőle. Zacskóba rakjuk.
- Hűtőben 1 ½ órát pihentetjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket.
- A pihentetett tésztát kinyújtjuk, megtöltjük, és jó szorosan feltekerjük.
- Zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- Először tojássárgájával kenjük meg. Meleg helyen 30 percig pihentetjük.
- Másodszorra tojásfehérjével kenjük le, és hűtőbe tesszük 30 percre.
- Bekapcsoljuk a sütőt.
- Harmadszorra is lekenjük tojásfehérjével és megszurkáljuk a tetejét hurkapálcával.
- Betesszük a 150 fokos előmelegített sütőbe.
- 45-55 percig sütjük. Nekem elég vastag rudak lettek, így kellett az 1 óra sütés.
Töltelék:
- A tejet felforraljuk, bele tesszük a cukrot, reszelt citrom héját és a mézet.
- Hozzáadjuk a mákot, és az aszalt gyümölcsöket, jól elkeverjük és megvárjuk, míg kihűl.