Faluszéli Házikó konyhája
Kemencés ételek

Kemencés pizza...
2019.05.14
A kemencés pizza az igazi. Amikor begyújtjuk a kemencét, ez az első, amit sütünk benne. Természetesen minden hozzávalót házilag készítek. Ez az adag négy tepsire elegendő.
Hozzávalók:
Pizza tésztához:
- 1 kg BL55 fehér liszt vagy BL80 kenyérliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3-5 dl langyos víz
- 1 evőkanál só
- 2-3 evőkanál olaj
Szószhoz:
- 2 üveg kecskeméti sűrített paradicsom
- 2 db közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál oregano
- 1 teáskanál kakkukfű
- friss bazsalikom
- friss paradicsom
- 3-4 evőkanál cukor
- 40 dkg sonka
Egyéb:
- 40 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
- A tésztához a lisztbe elkeverem a sót, belemorzsolom az élesztőt, kicsi olajat és annyi langyos vizet adok hozzá, hogy laza, nokedli tészta sűrűségű legyen. Alaposan kidolgozom, megcsapkodom, majd amikor már egybe áll, olajos kézzel dagasztom tovább.
- Amikor teljesen elválik az edény falától, kész a dagasztás.
- Átlátszó fóliával letakarom és hűtőbe teszem, amíg felfűtőm a kemencét. Ez kb. 3 óra.
- Közben elkészítem a szószt is. A hagymát lereszelem, megdinsztelem az olajon.
- Hozzáadom a sűrített paradicsomot, ízesítem sóval, borssal, oreganoval, kakukkfűvel, bazsalikommal és fedő alatt, kis lángon főzöm 20-30 percig. Hozzáadom a cukrot is, hogy elvegye a paradicsom savasságát.
- Aprítom a sonkát és lereszelem a sajtot is.
- Ha kész a kemence felfűtése, kikenem a tepsiket olajjal, megszórom liszttel.
- Olajos kézzel négy adagra osztom a tésztát. Kézzel kinyújtom tepsi méretűre, rákenem a paradicsom szószt, megszórom sonkával és sajttal. Nyáron kertből szedett paradicsomszeletek és bazsalikom levél is megy rá.
- Kemencében 5-8 perc alatt készre sül.