Faluszéli Házikó konyhája
Húsételek, főételek
Gombás natúrszelet Bokiné módra

Hozzávalók:
- 100 dkg csirkemell filé
- 50 dkg gomba
- 10 dkg bacon
- 30 dkg gépsonka
- 20 dkg sertéstarja (főtt )
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db közepes vöröshagyma
- 1 db paprika (piros, húsos)
- 1 db tv paprika
- 1 db zöldpaprika (kosszarvú)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 evőkanálnapraforgó olaj (mangalica zsír)
- 15 dkg sajt
Elkészítés:
- A csirkemelleket felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk. Majd lisztbe forgatjuk, és hirtelen kisütjük.
- Tepsibe, sorba rakjuk egymás mellé.
- A maradék olajon a bacont megpirítjuk, rádobjuk az apróra vágott hagymát, és tovább pirítjuk.
- Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, sonkát, főtt tarját és az apróra kockázott paprikákat.
- Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel.
- Ízesítjük sóval, borssal. Fedő alatt 15 percig pároljuk.
- Ráöntjük a natúrszeletekre, és reszelt sajttal megszórjuk.
- Előmelegített sütőben 30 percig sütjük 180 fokon.
Gombás fasírt egybe sütve

Hozzávalók:
- 50 dkg darált pulykamell
- 25 dkg gomba
- 2 db zsemle
- 1 dl tej
- 2 db tojás
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem (apróra vágva)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- cayenne bors ízlés szerint
- 1 evőkanál darált paprika
- 1 db kápia paprika
- 3 evőkanál napraforgó olaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
- A hagymát, gombát, petrezselymet és a paprikát apróra vágjuk.
- A zsömléket beáztatjuk a tejbe.
- Az olajon dinszteljük a hagymát, rádobjuk a gombát és a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. (Nem kell sokáig dinsztelni, mert majd a sütőben megpuhul a hússal együtt.)
- Egy tálba tesszük a darált pulykahúst, ráöntjük a dinsztelt gombát, teszünk bele 2 db nyers tojást, az apróra vágott piros húsú paprikát és a kicsavart áztatott zsömlét.
- Ízesítjük sóval, borssal, cayenne borssal, pirospaprikával.
- Alaposan összedolgozzuk. (A robotgép dagasztó villájával kevertem össze.)
- Egy 31X12X5 méretű őzgerincformába öntjük a masszát, melyet előtte kikentünk olajjal és zsemlemorzsával megszórtunk.
- 170 fokon 45 - 50 percig, 190 fokon 15 percig sütjük. Tűpróba!
Megjegyzés:
- Bármilyen húsból készíthető, bármilyen zöldséggel.
- Kis menyem gluténérzékeny, neki a zsömle helyett előfőzött rizst teszek bele, az őzgerincformát pedig darált mandulával vagy GM liszttel szórom meg.